- maikenliin
Stor tornskade
Opdateret: 10. okt. 2022
I dag var en af de dage, hvor der ikke var det store at se på min fugletur. Der var mest fuglekonger, bogfinker, sumpmejser, sortmejser, musvitter og husskader på min vej idag - blandt de lidt sjovere var der spurvehøg og tre røde glenter - og så stor tornskade. Det er virkelig ikke ret tit, at jeg ser stor tornskade, men når man ser den, er man ikke i tvivl, for med dens meget lysegrå farve, så lyser den op i landskabet - omend den kun er på størrelse med drosler.

Stor tornskade. Foto: pexels.com
I dag fangede den så mit blik - og pudsigt nok var det nøjagtig samme sted, som jeg så stor tornskade tilbage i januar - hvor den sad i toppen af et levende hegn med mark på den ene side og eng på den anden. Den fløj på et tidspunkt ned på jorden og op i det levende hegn igen. Desværre var den så langt væk, at jeg ikke kunne se, om den fandt føde - den spiser både mus, småfugle, insekter, padder og firben, og den har faktisk nogle rovfugleteknikker, som den benytter, når den skal have fat i et bytte. Den sidder gerne lidt højt i et åbent område, hvor den spejder efter sit bytte. Den kan pludselig lette og slå til mod sit bytte, og den kan også muse over sit bytte - lidt på samme måde som tårnfalken - hvorefter den slår ned.
Dens videnskabelige navn (Lanius excubitor) betyder faktisk "den vagtsomme slagter". Det interessante er, at den spidder sit bytte på en torn eller en gren - jeg har dog ikke selv set det, men jeg tænker, det må være en rigtig spændende oplevelse.

Rød glente
De tre røde glenter så jeg over en mark, hvor de var ved at høste majs. Marker, hvor der bliver høstet er som regel et godt sted at spotte rovfugle, måger og krager - der er både godt med mus, regnorme og så kan der måske også findes ådsler, som er gået til efter at være ramt af maskinerne.
Så selvom der ikke var så mange fugle på min vej idag, så var der alligevel nogle spændende oplevelser, som jeg kunne tage med hjem.