top of page
  • maikenliin

Stor flagspætte

Opdateret: 10. okt. 2022

Jeg kan godt lide spætter. Jeg synes, der er noget fascinerende ved dem. Idag mødte jeg den store flagspætte, som er den mest almindelige spætte herhjemme - og den kan man møde hele året rundt. Udover insekter, så lever den store flagspætte også af kogler. Da jeg mødte den idag, var det præcis de her kogler, jeg fik en hyggelig oplevelse med.

Stor flagspætte nyder solen


Der er et bestemt område i den plantage, jeg oftest færdes i, hvor jeg næsten hver gang møder den store flagspætte. Det er et område både med døde træer og træer med masser af kogler. Især om efteråret og vinteren kan man se koglerne sidde fast mellem nogle grene eller stikke ud af små huller eller revner i træerne - sidste vinter så jeg den store flagspætte åbne kogler ved at sætte dem fast i et hul, og så gik den ellers bare igang.


Stor flagspættes værksted.


I dag tog jeg et billede af den, mens den var igang med koglerne. Jeg vil dog lige sige, at billedet ikke er super godt, for den sad i et skyggefuldt område, og jeg er ikke den store fotograf - men det er nu alligevel lidt sjovt at se, hvordan den arbejder med koglerne.

Den store flagspætte henter kogler


Jeg har ofte tænkt, at det må gøre ondt, når den store flagspætte trommer i træerne, for det ser voldsomt ud, men det fascinerende er, at dens kranie er bygget sådan, at den ikke får hjernerystelse af at tromme. Faktisk er det hårdere for dens næb, for både dens trommen og arbejdet med at åbne kogler, slider så meget på næbbets hornlag, at den slider hele tre næblængder op på bare ét år - det er da ret vildt!

Stor flagspætte åbner koglerne og spiser frøene


Der skal dog også noget imponerende trommen til, når hannen skal imponere hunnen og samtidig gøre opmærksom på, hvor hans territorie er. Jo højere han trommer, jo mere indbydende virker han. Der er hørt sjove historier om store flagspætter, der finder metalmaster og lignende, som de kan tromme på, for så lyder det virkelig højt og på lang, lang afstand. Så når man hører den høje og vedholdende trommen fra den store flagspætte, så er det virkelig blevet forår.2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page