top of page
  • maikenliin

Når trompeterne lyder

Opdateret: 10. okt. 2022

Har du nogensinde hørt tranerne trompetere? Det er en vild lyd, som du kan høre på flere kilometers afstand i vindstille vejr. Tranerne er trækfugle, og de danske traner lander her i Danmark omkring marts og tager afsted til Spanien og Nordafrika i løbet af september/oktober, omend de milde vintre også har gjort, at der er traner, som vælger at overvintre herhjemme, og derfor kan man sagtens se traner året rundt. Jeg kan rigtig godt lide lyden af tranernes trutten, og nogle gange når jeg hører dem, kan jeg godt finde på at tage ud for at finde dem - for det er altså bare en flot og spændende fugl at iagttage.


Tranen er en virkelig stor fugl med en længde på 100-120 cm og et vingefang på 180-220 cm, men selvom den er så stor, så er den altså sjovt nok ikke altid så nem at spotte. - dens farver gør, at den blender rigtig godt ind, når den går i højt græs. Den er ret så sky i yngletiden, og der lever de ret så skjult. Der er et par ynglepar i skovene heromkring - hvis der er lidt vand, lidt moseområde og lignende, så er det et fint yngleområde for traner - og inden de går igang med at ruge, så hører jeg dem rigtig meget, men så er de fuldstændig stille i den tid, de ruger, og mens ungerne er små. Når ungerne er store, så begynder jeg at høre dem igen. Jeg mødte dem for et par uger siden på en mark, da jeg var ude og gå. Et ynglepar med deres store unge. Det er et meget flot syn, når de går rundt og fouragerer - de er nærmest majestætiske i deres gang.

Tranepar med stor unge


Jeg håber dog, at dette par ikke er det ynglepar, jeg har set nogle gange hen over sommeren - det par havde nemlig to unger. Det er lidt sjovt at se, når tranerne går rundt med de her små, gule unger. Forældrene er så store, men ungerne er bare så små ved siden af og ved første øjekast, havde jeg nær overset ungerne. Der går to måneder, fra ungerne er kommet ud af ægget og til, at de kan flyve - hvilket er årsagen til deres meget stille og skjulte tilværelse i yngletiden, for de er sårbare over for prædatorer.

Det er dog meget længe siden, jeg har set et par med to unger, men jeg har flere gange set et par med en enkelt unge. Måske det er det samme par fra i sommers, men som sidenhen har mistet den ene af ungerne.


Jeg har stadig til gode at se tranedans, men det skulle være en helt fantastisk oplevelse! Tranedansen er deres parringsdans, og under tranedansen samles tranerne og trutter, paraderer og bukker for hinanden med løftede og sænkede vinger. Hornborgasjön i Västra Götaland i Midtsverige, skulle efter sigende være et rigtigt godt sted at se dette smukke fænomen, da der i april skulle samle sig over 10.000 traner, som udfører tranedans.


6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page