top of page
  • maikenliin

Med kikkert, scope og kamera i felten

Opdateret: 10. okt. 2022

Nu er der flere måder, man kan se på fugle på. Jeg bruger næsten udelukkende kikkert, når jeg er i felten, men der er også nogen, som næsten udelukkende bruger kamera. Det er op til den enkelte at finde ud af, hvad der fungerer bedst.


Jeg har ikke den dyreste kikkert på markedet. De første mange år brugte jeg faktisk min svigerfars aflagte kikkert. Den fungerede egentlig rigtig fint, men det var ikke den bedste kikkert og efterhånden som min tid i felten voksede og min interesse voksede, så besluttede jeg, at det var tid til et kikkertskifte. At vælge en kikkert kan være lidt af en proces, for man skal finde en der passer til ens behov - har man for eksempel briller eller ej, skal man bruge den udelukkende i dagtimer eller også i tusmørke, og så er der jo også det økonomiske aspekt. Der er kikkerter i mange prisklasser. Samtidig skal en kikkert også føles rigtig i hånden, og bør heller ikke være for tung. Man kan få meget hjælp ved at læse "Den komplette kikkert guide" på kikkert-shoppen.dk.


Mit valg af kikkert landede på en Vortex Diamondback HD 10x42. Det er ikke en kikkert i den dyreste ende, og jeg synes, den fungerer godt i forhold til, at jeg nogle gange bruger briller og andre gange kontaktlinser, og så synes jeg, den ligger godt i hånden. Samtidig synes jeg, den har et godt, klart syn, så jeg er rigtig godt tilfreds med den.


Jeg har for nylig investeret i et scope, da jeg nogle gange synes, en håndholdt kikkert kan komme til kort, når jeg for eksempel er ude for at se på vadefugle. Der har jeg dog købt en brugt kikkert - der er faktisk mange fine til salg rundt om - og det blev så en Kite sp65 17-50x, som jeg også er rigtig glad for.


Jeg har ikke et ret godt kamera. Det er et gammelt spejlreflekskamera, som jeg af og til tager med i felten, men det er nu ikke så ofte - jeg har dog set mange fuldstændig fantastiske billeder taget af fuglefotografer, og jeg vil sige, at har man et virkelig godt kamera, så kan man tage de mest utrolige billeder, hvor man kan se fuglene så detaljerede og så tætte på, at end ikke en kikkert kan følge ordentligt med.


Jeg har set, at man kan købe en fotoadapter, som man kan sætte på både sin håndholdte kikkert og på sit scope - og så kan man sætte sin telefon fast og tage billeder med den gennem sin kikkert. Det giver selvfølgelig ikke ligeså skarpe og flotte billeder, som et virkelig godt kamera gør, men for sådan en som mig, som ikke har så gode evner som fotograf og heller ikke har den store interesse for det, men som stadig synes, det kunne være sjovt af og til at tage billeder af de ting, jeg oplever i felten, så overvejer jeg kraftigt, om det er en ting, jeg på et tidspunkt skal investere i. Der er jo nogle fugle, som bare er vildt svære at identificere, når man ser dem i felten, fordi de er så ens, at det er de små detaljer, der adskiller dem - eksempelvis en øjenstribe eller farven på benene. Hvis de så ikke lige synger, så man kan identificere dem ud fra sangen, så kunne et billede af fuglen gøre det nemmere, når man kommer hjem og kan studere fuglen lidt nøjere.

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page